2012/01/25

Sularaha laenud Eesti kiirlaenuturul

Kiirlaenufirmad Ferratum ja BongaBonga.ee on hiljuti toonud Eesti kiirlaenuturule uue toote - sularaha laenu. Oma olemuselt on see kiirlaen samasugune nagu teisedki ent raha saab kätte sulas postkontorist.

Sularaha laenu turuletoomise üheks peamiseks põhjuseks võib olla et see ei halvenda laenuvõtja krediidireitingut panga silmis, milles tal on pangaarve. On olnud mitmeid juhtumeid, kus pank on keeldunud andmast laenu inimesele kellel on kunagi võetud SMS laen, kuigi see on tagasi makstud. Sularahaga arveldades pank sellest ei tea, seda enam et laenu saab ka postkontoris tagasi maksta.

Sularaha laenude tingimused on muudes asjades samad nagu teistel SMS liikidel: Esmakordsel kliendil on vajalik isiku identifitseerimine, tähtajad on 15 ja 30 päeva, intress ja käsitlemiskulud on samuti võrreldavad. Eelnevatel klientidel pole vaja uuesti isikut identifitseerida. Samuti on võimalik maksegraafiku pikendamine juhul kui ilmevad ootamatud finantsilised raskused, sellega kassnevad haldustasud.

Võrdleme kaht sularaha laenu pakkujat lähemalt:

BongaBonga pakub laenu 100€ kuni 800€ 30 päevaks, laenates 100€ tuleb tagasi maksta 110,8€
Ferratum (sularaha.ee) pakub laenu 35€ kuni 280€, laenates 100€ tuleb tagasi maksta 122€ (15 päeva) või 130€ (30 päeva).

Seega BongaBonga.ee laen on soodsam, Ferratumi eeliseks on aga võimalus laenata 100€ tunduvalt väiksemaid summasid.

Sularaha laenu plussiks võib pidada tõesti seda et see tehing jääb pangale teadmata ja on seega justkui ettevaatusabinõu tuleviku huvides kui võib vaja minna suuremat pangalaenu, siis see suurendab pangalaenu saamise tõenäosust. Samas tuleb silmas pidada, et kui sularaha laen jääb tagasi maksmata, siis satuvad need andmed ikkagi Krediidiinfosse ja on seal kättesaadavad.

Miinuseks võivad olla suuremad kulutused - lähim identifitseerimisteenust võimaldav postkontor kust jka raha kätte saab võib asuda suhteliselt kaugel ning tuleb lisada transpordikulu, seda samuti kui soovitakse raha postkontoris tagasi maksta.

On huvitav jälgida kui populaarseks see teenus muutub ja on näha, et ka teised firmad võtavad selles asjas eeskuju sest nõudlus sellise teenuse järele on tegelikult olemas.

No comments:

Post a Comment